رول فرمینگ ورق چیست

رول فرمینگ ورق چیست؟

ورق‌های فولادی یکی از پر کاربردترین محصولات فولادی در بازار آهن است که از شمش فولادی با استفاده از روش‌هایی خاص تولید می‌شود. ورق‌های فولادی در انواع مختلفی مانند استیل، گالوانیزه و عرشه فولادی دارد.

عملیات رول فرمینگ ورق به دلیل مزایایی که دارد، طرفداران زیادی در بازار آهن دارد و مورد توجه مصرف کنندگان قرار گرفته است. در این مقاله از صبا فولاد به بررسی رول فرمینگ ورق پرداخته ایم.

رول فرمینگ ورق چیست؟

رول فرمینگ ورق پروسه ای است که انواع ورق های فولادی را به فرم های مختلفی با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات مخصوص تولید میکند. مانند انواع لوله، قوطی پروفیل ، ورق های طرح دار و غیره.

رول فرمینگ ورق

 

در طی این عملیات ورق ‌های فلزی روی شافت ‌های دستگاه که با یاتاقان مهار شده‌ اند جایگذاری می ‌شوند و بعد با توجه به نوع قالب و روش مورد نظر ورق ‌ها به فرم دلخواه تولید می ‌گردند.

انواع روش رول فرمینگ ورق

فرم دهی ورق انواع و روش های مختلفی دارد که در ادامه با روش های آن آشنا می شویم.

رول فرمینگ ورق به روش سرد

روش نورد سرد برای ورق هایی استفاده می شود که ضخامت کمی دارند. مانند ورق های آلومینیوم، ورق های استیل وغیره.

در این روش دمای ورق ‌های فلزی را زیاد بالا نمی‌ برند و به خاطر ضخامت کم ورق‌ ها عملیات فرم ‌دهی آنها نیز با سهولت و سرعت بیشتری اجرا می ‌شود. این روش موفق ‌ترین نوع فرم‌ دهی ورق ‌های فلزی به شمار می ‌رود

رول فرمینگ ورق به روش گرم

روش نورد گرم برای ورق‌هایی استفاده می‌شود که ضخامت زیادی دارند. مانند مثل همچون تیرآهن، نبشی و غیره. در این روش دمای ورق‌های فلزی را به حد خیلی زیادی بالا می‌برند تا به فرم دهی ورق‌های ضخیم کمک کنند. انجام عملیات رول فرمینگ ورق به روش نورد گرم نیاز به دقت فراوان در تنظیم دمای مورد نظر دارد چنانکه تغییر دما، کم و زیاد شدن حرارت ممکن است باعث نابودی محصولات شود. به همین دلیل است که فقط تعداد محدودی از کارخانه‌ها از روش نورد گرم استفاده می‌کنند.

انواع رول فرمینگ ورق

انواع رول فرمینگ ورق بر اساس دستگاه نورد

دستگاه نورد مهمترین بخش خط رول فرمینگ به شمار می‌ رود، از این رو بر این اساس نیز دسته ‌بندی می ‌شود. در واقع این دستگاه نورد است که با وارد کردن نیرو و پشتیبانی لازم به غلتک ‌ها باعث فرم ‌دهی و ایجاد طرح روی ورق‌ های فلزی می ‌شود. دستگاه نورد رول فرمینگ در انواع مختلفی وجود دارد ولی می ‌توان به‌ طور کلی این دستگاه ‌ها را در چهار دسته قرار داد.

  • دستگاه نورد معلق
  • دستگاه نورد دوپلکس یا دو طبقه
  • دستگاه نورد استاندارد یا صفحه ‌ای
  • دستگاه نورد ترکیبی

فرآیند رول فرمینگ

فرآیند فرمینگ یعنی شکل دادن نوار ورق‌های فلزی در امتداد مستقیم طولی و موازی خطوط خمش ورق که به وسیله چند جفت نورد کانتور شده بدون تغییر ضخامت در دمای اتاق انجام می‌شود.

شایان ذکر است محصولاتی که از فرآیند رول فرمینگ خارج می‌شوند دارای پیچیدگی می‌باشد و در بسیاری موارد خطوط خمش زاویه ۹۰ درجه نسبت به خطوط طولی دارند.

معمولاً در اجرا ضخامت در محل خطوط خمش کاهش می‌یابد و ضخامت یکنواخت نمی‌شود. در خطوط خمش ذرات پیش از شکل دهی حرارت داده می‌شود تا از ترک خوردگی رنگ در خطوط خمش جلوگیری شود.

این فرآیند توسط یک سری قالب یا غلطک که روی شافت هایی توسط یاتاقان‌هایی که مهار شده‌اند انجام می‌شود که این میزان از کل ورق‌های فولادی به کار رفته در صنعت خودروسازی بیشتر است.

مزایای رول فرمینگ ورق

رول فرمینگ ورق یک روش مدرن و امروزی است که برای شکل دهی ورق‌هایی نظیر آلومینیوم، گالوانیزه، استیل و …است. این روش فرم دهی مزایای زیادی در مقابل روش‌های سنتی دارد مانند:

۱.عدم نیاز به نیروی انسانی زیاد و اپراتور مستقیم

۲.سرعت کار بالا

۳.صرفه جویی در وقت

۴.صرفه جویی در هزینه

۵.یکنواختی و کیفیت بسیار زیاد محصولات

رول فرمینگ ورق چیست؟

رول فرمینگ ورق پروسه ای است که انواع ورق های فولادی را به فرم های مختلفی با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات مخصوص تولید میکند. مانند انواع لوله، قوطی پروفیل ، ورق های طرح دار و غیره.

رول فرمینگ ورق به چه روش ساخته می‌شود؟

رول فرمینگ ورق به دو روش سرد و گرم ساخته می‌شود.

مزیت استفاده از روش رول فرمینگ ورق چیست؟

از مزیت های این روش می توان به: ۱.عدم نیاز به نیروی انسانی زیاد و اپراتور مستقیم – ۲.سرعت کار بالا ۳.صرفه جویی در وقت – ۴.صرفه جویی در هزینه – ۵.یکنواختی و کیفیت بسیار زیاد محصولات اشاره کرد.

۵/۵ - (۱۱ امتیاز)